Mediterrán kertek itthon

Az utóbbi évek enyhe telei és forró nyarai lehetővé teszik a mediterrán hangulatvilágú kertek telepítését. A mediterrán kertben elsősorban megfelelő növényzetre van szükség. Ilyen például a pálma, a kivi, a pampafű, a füge, az eukaliptusz, a télálló banán, a leander, a citrom, a gránátalma, a golgotavirág, a kúszó rozmaring, az ólomvirág, a cserjés margitvirág, a cigarettavirág, az angyaltrombita, a fukszia, a hibiszkusz, a szerelemvirág, a murvafürt, a kefevirág, a kasszia, a kalapácscserje és a kánna.

Ezek közül kiemelném a pálmát, melynek léteznek fagytűrő típusai, amelyek akár – 15 fokig is jól bírják a hideget. A legjobb megoldás azonban, ha dézsába ültetjük, mert így télen a lakásunkat díszíti, nyáron pedig a kert bármely pontjára helyezhetjük.

Nagyon lényeges, hogy a kiválasztott növények igényeit előre tisztázzuk. Nagyon sok igényli a napsütéses helyet, és ráadásul általában kényes növényekről beszélünk. Az igazi déli kertekben mindenképpen helyet kell találni egy kis fűszerkertnek is, melyekből az ízletes mediterrán ételek elmaradhatatlan friss fűszereit is megtalálhatjuk. A hagyományos magyar fűszereket feldobhatjuk például bazsalikommal, oreganóval, levendulával, rozmaringgal, babérral, kakukkfűvel és citromfűvel is.

Gondozás szempontjából (általában) lényeges a gyakori öntözés és tápoldatozás. A hangulat fokozására pedig alkalmazhatunk vörös földet, termésköveket, meleg tengerparti hangulatot árasztó színeket, sok faanyagot és kaspókat.

All Rights Reserved Theme by 404 THEME.