Borókabogyó

Borókabogyó

A gyógynövények között Junniperus communis-nak nevezik a közönséges borókát, és a ciprusfélék (Cupressaceae) családjába sorolják őket a botanikusok, mint gyógynövény. A borókabogyó álterméséből, a borókabogyóból származik a fűszerként is, gyógyszerként is használt drog, a Juniperi fructus (Fructus juniperi). A népi gyógyászat szerint reumás és köszvényes panaszok gyógyítására alkalmas ez a gyógynövények közül.

A boróka gyógynövény egy elfekvő cserje, vagy oszlopszerűen növő, törzshöz simuló ágú fa. Hegyoldalakban, pusztákon, lápos vidéken, legelőkön, és világos erdők aljában található. 1 cm hosszú levelei, a tűk, hegyesek, kemények. Hármas, ritkábban négyes örvökben állnak. A borókabogyó virágai elkülönültek, a porzósak és a termősek különböző növényeken találhatók. Mivel zöldek, és nem különösek, alig tűnnek fel. Megtermékenyülés után érnek a bogyószerű termések. A gyógynövény beéréséhez három évre van szükség. Az érett termés gömbölyű, feketéskék, 5-8 mm átmérőjű. A hármassugarú gerezd emlékeztet arra, hogy botanikailag a ciprusfélék családjába tartozik. A szúrós levéltövisek (tűszerű levelek) miatt a bogyók szedése szinte lehetetlen. Ezért más módon kell a gyűjtést végezni: nagy lepedőket terítenek a bokor alá, leverik az ágról a bogyókat, majd a lepedőről gyűjtik össze a gyógynövény terméseit.
A borókabogyó gyógynövény legfontosabb hatóanyaga kétségtelenül az igen bonyolult összetételű illóolaj. Ennek az illóolajnak alkotórésze a mellékhatásokért felelős alfa- és béta-pinia, ami a vesét erősen ingerelheti. Bár ez a veszély a bogyók bevételekor, vagy a borókabogyó fűszerként való használatakor szinte kizárható, vesebetegek és terhes anyák jobban teszik, ha nem fogyasztják.

A tudományos vélekedés a borókabogyó gyógynövény hatásáról csak igen tartózkodóan nyilatkozik. Krónikus reumás panaszok kezelésekor, és a vízkiválasztás növelésében elért jó eredmények ellenére a borókabogyót csak emésztési panaszok, mint böfögés, gyomorégés és telítettségérzés esetén javasolja, tehát gyomorpanaszok esetén nyugodtan lehet alkalmazni tea formájában, vagy fűszerként.

All Rights Reserved Theme by 404 THEME.