Rozmaring

Rozmaring

A meleg földközi-tengeri országokból, a száraz hegyoldalak lejtőiről hozták Európa hidegebb tájaira a Krisztus utáni első évszázadban bencés szerzetesek.

A rozmaring (Rosmarinus Officinalis L.) mutatós, illatos cserje, ami akár 2 m magasra is megnőhet. Erős, elágazó, szétterülő ágain, vastag, bőrszerű, színén fényes, fonákján szőrös, szélén felgöndörödő levelek ülnek. Virágzási idejében márciustól májusig kékesfehér, aránylag kis virágot hoz, ami az ágak felső részén álfüzérbe rendezetten áll gazdag nektártartalmuk miatt méhek gyakran látogatják.

Évszázadokon keresztül a hagyomány útján terjedve felhasználták tea, bor, fürdő és alkoholos kivonat formájában, puffadásnál, gyomor- és bélpanaszoknál, étvágytalanság, nőgyógyászati problémák esetén, vese-, epe- és májpanaszoknál, vizesedésnél, szív- és keringési panaszoknál, reumában, köszvényben, görcsökben, bénulásokban, de elsősorban nagyfokú idegkimerülésnél, és súlyos betegségekből való felgyógyulásnál.

Gyógyászati célra a rozmaring levelét (Folia rosmarini = Rosmarini folium) használják, amely illóolajokat, kevés szaponint, és szerves savakat tartalmaz. Illóolaja a kámforfa kámforához hasonló anyagot is tartalmaz. Ezt nevezzük rozmaringkámfornak. A rozmaring ezen hatóanyaga a keringésre hat, az idegrendszert pedig megnyugtatja. Valamennyi krónikus gyengeséggel járó állapotban, de elsősorban alacsony vérnyomásnál a rozmaring jó hatású.

Igen kedvelt a rozmaringbor, amit a következőképpen kell elkészíteni: 10-20 g rozmaringlevelet háromnegyed liter Mosel vidéki borral leöntve egy borosüvegben 5 napig kell állni hagyni, majd leszűrni. Naponta kétszer 1 pohárka bor fogyasztása a megfelelő adag.

Az aktiváló rozmaringfürdő, vagy a vérátáramlás növelésére szolgáló rozmaring-szeszes bedörzsölés hatása meggyőzően jó. (A rozmaringolajat ami a szesz előállításának egyik alapanyagául szolgál nem lehet belsőleg használni, mert gyomor-, bél- és veseizgalmat okoz.) Ezeket a gyógynövénykészítményeket a gyógyszertárban készen is megvásárolhatja.

A rozmaring íze révén fűszerként is használható, kis adagban valamennyi főzelékhez, főtt halakhoz, sültekhez, szárnyas és gombás ételekhez jól illik. Sajthoz is finom. A rozmaringgal (és kakukkfűvel) ízesített kenhető sajtok mindegyike könnyű és ízletes táplálék. Mindenkinek, aki az erős fűszereket kedveli, a következő ízletes fűszerkeveréket javaslom: só, bors, kakukkfű, rozmaring és Cayenne-bors egyenlő arányban.

A tudományos álláspont rozmaringteát telítettségérzésnél, puffadásnál és görcsökkel járó gyomor- és bélpanaszoknál javasolja. Külsőleg használva izom- és ízületi fájdalmak kiegészítő kezelésére ajánlja.
A teát terhes nők nem fogyaszthatják!

All Rights Reserved Theme by 404 THEME.