Cagliari látnivalók

Cagliari látnivalók

A festői Cagliari remek látnivalókat kínál, homokos azúrkék tengerpartja ideális nyaralásra, de a városban számos ókori és középkori nevezetesség is található, például a 30 m magas elefánt tornya Európa legjobb katonai létesítményének számított a korában. A repülőtér a városközponttól alig 7 kilométerre, Elmas településen található. Komppal akár Palermo is könnyen felfedezhető.

Szardínia déli partja bepillantást enged a sziget végtelen gazdag változatosságába, hiszen a középkori utcáktól és a magas bástyáktól alig pár kilométerre van az ókori Nora város romja, amely egykor föníciaiak, karthágóiak és római kereskedők fontos állomásaiként működött. Az óvárosa köré egy új élhető várost hoztak létre, a különböző történelmi körzeteiben élő lakossága büszkén őrzi a sziget hagyományait.

Cagliari legszebb látnivalói

Castello negyed

A hét dombra épült Caligari építészetében különböző civilizációk és korszakok hatásai tükröződnek, amely igen különleges örökséget hagytak maguk után. A spanyol gótika keveredik az olasz szecesszióval, de megtalálhatók a neoklasszikus árkádok és bástyák, számos középkori torony, valamint a barokk kori templomok egyaránt.

A Castello a város legrégebbi része, amely a kikötőtől meredeken emelkedő domb lejtőjénél terül el. A dombtetőn áll a híres Basilica di Nostra Signora di Bonaria. A negyed egykori középkori falait lebontották, viszont a bejáratánál megmaradt az impozáns torony és kapu, a Torre dell’Elefante, amely része egy erődítménynek, amelyet a spanyol támadók ellen építettek.

Bastione San Remy

Caligariba érkezők egyik legnépszerűbb látnivalója az óváros szívében lévő Bastione San Remy, amelyet márványlépcsőkön keresztül, illetve lifttel is megközelíthetünk. Az egykori véderőmű a Savoyai királyi család otthona volt, egykor a várost innen irányították. Napjainkban ideális kilátóhely, lenyűgöző panoráma nyílik az öbölre és a városra. Legmagasabb bástyája a Bastione Santa Caterina.

Il Castello

Az óváros keskeny utcája a Bastione San Remy fölött vezet, meredek lépcsők és boltíves átjárókon keresztül vezet a Piazza del Palazzo-hoz ahol áll a Santa Maria székesegyház (Dóm) és az érseki palota a Palazzo Arcivescovile, ahol a Savoyai királyi család élt, miután Torinót elfoglalta Napóleon.

Régészeti Múzeum és Citadella Múzeum

A múzeum pun, görög és római gyűjteménye a kötelező látnivalók egyike. Emellett megtekinthetők a nuraghi-ban feltárt bronzszobrok és titokzatos ősi kőszerkezetek, amelyek a 3000 évvel ezelőtti élet maradványai.

A Citadella Múzeum egy renovált bástyában található, arany és faragott falfestmények, egy anatómiai viaszgyűjtemény és Thaiföld művészetét bemutató kiállítás teszi különlegessé.

Római Amfiteátrum

Az első század végéből megmaradt római maradványok a domboldal sziklás lejtőjén találhatók, de a múzeum bástyájáról is jól láthatók. A régészeti tanulmányok mellett zenei és színházi események helyszíne.

Grotta della Vipera

A kripta eredetét számos legenda veszi körül, a két kamrából álló kripta falai számos utalást tartalmaznak, a homlokzaton levő viperák értelmezését máig vitatják.

Marina negyed

A Marina szűk utcáiban egykor halászok és kereskedők éltek, a negyed szíve a széles Via Roma, amely ma forgalmas tengeri kikötő, itt kötnek ki a hatalmas tengerjáró hajók is.

Necropoli di Tuvixeddu

Cagliari hét dombjának az egyike a nekropolisz, a holtak városa. Az egykori föníciai és pun település lakóinak temetkezési helyéül szolgált. A néhol 3-8 méter mély képződmények és a mészkőbe vájt alakzatok némelyike igen díszes, az egykori személy jelentőségére utalnak. A sírkert egész évben ingyenesen látogatható.

Kirándulások Cagliari környékén

Cagliaritól 32 kilométerre délre fekszik egy keskeny félszigeten Pula tengerparti üdülőhely, amely közelében találhatók a föníciai Nora település romjai. Később a rómaiak is használták, római fürdő romok, villák, és utcák házfalai, jól megőrzött mozaik burkolatok az egykori magas kultúrát mutatják be. Az amfiteátrum máig használatos különféle koncerteseményekre.

Érdemes megtekinteni a közeli Sant’Efisio bizánci templomot, amely 1089-ből való, minden évben május elején több ezer zarándok érkezik a Szent Efisio fesztivál alkalmából.

Olaszország látnivalók
Firenze látnivalók
Nápoly látnivalók
Olaszország leghíresebb városai
Milánó látnivalók
Arezzo

Utazási tippek
Piran látnivalók
Andalúzia látnivalók
Málta látnivalók

Utazási ajánlatok
Mannheim szállás

All Rights Reserved Theme by 404 THEME.