Hagyományos és indiai csalán és azok egészségre gyakorolt hatásai

Hagyományos és indiai csalán és azok egészségre gyakorolt hatásai

A csalán az egyik legnépszerűbb, habár napjainkban egyúttal elfeledett és méltatlanul alulértékelt gyógynövény.

Használják konyhában és természetes gyógymódként, számos egészségjavító tulajdonsággal rendelkezik. Fogyasztható főzet vagy leves formájában, felhasználják kozmetikai kúrákban és étrend-kiegészítők alapanyagaként (pl.: fogyókúrához).

Nagy csalán

– jelentős számú mikroösszetevője lévén segíti a szervezet munkáját, megtisztítja a toxinoktól, antibakteriális hatású, védi a vírusokkal és gombákkal szemben. Emellett erősíti a szervezet ellenálló képességét, javítja a bőr, körmök és haj állapotát, csökkenti a vércukorszintet (ez utóbbi miatt előszeretettel használják fel fogyasztó készítmények gyártásához). Javítja az emésztést, enyhíti a duzzanatokat és görcsöket, megakadályozza a fekély kialakulását. Sikeresen alkalmazzák prosztata és húgyúti gyulladások kezelésére is. Nagy mennyiségű vasat juttat a szervezetbe, ezzel csökkentve az anémia, vérszegénység és vérzékenység tüneteit.

Indiai csalán

– szubtrópusi és mérsékelt övi területeken honos, elsősorban a súlycsökkentés elősegítésére használják. Fő összetevője – a forskolina – szabályozza az anyagcserét, csökkenti az étvágyat, segítséget nyújt az emésztőrendszer megfelelő működéséhez, miáltal a zsírszövet gyorsabb redukcióját idézi elő. Nagy mennyiségű aktív hatóanyagai révén az indiai csalán hatással van a vérkeringésre, megelőzi a daganatok kialakulását, serkenti a szervezet inzulintermelését, erősíti az immunrendszert és szabályozza a hormonháztartást. Használják allergia kezelésére is.

All Rights Reserved Theme by 404 THEME.