Hogy óvhatjuk ízületeinket?

Hogy óvhatjuk ízületeinket?

Napjainkban az ízületi gyulladással kapcsolatos betegségek nem csak az idősebb korosztályt érintik. Éppen ezért különösen fontos, hogy védjük ízületeink állapotát, különben aligha örvendhetünk sokáig a fájdalommentes mozdulatoknak.

A porcízületek kopása, ízületeink természetes amortizációja a probléma leggyakoribb forrása. Ez a puha, rugalmas szövet akadályozza meg a csontok közötti súrlódást. Az idő múltával a szövet kopik, fokozatosan elhasználódik, ami az ízületek megfelelő működésében is zavart okoz.

Az ízületek felépítése

Az ízület két vagy több csont végződését kapcsolja össze. A csontvégeket ízületi porcok fedik, ezek a speciális szövetek teszik lehetővé a zavartalan mozgását. Az ízületeket ízületek tok veszi körül, melyek belsejében ízületi membrán található (itt termelődik az ízületi folyadék). A csontvégeket szalagok kötik össze.

Hogy erősíthetjük ízületeinket és hogy előzhető meg a porcok sérülése?

A legfontosabb a mozgás! Azt hihetnénk, hogy a túl sok mozgás járul hozzá a porcok kopásához, azonban a megfelelő gyakorlatok elvégzésével (példák lejjebb), ízületeink is erősödnek. Ehhez hozzájárul a megfelelő testsúly is, minden egyes fölösleges kiló terhelést jelent az ízületek számára, és hozzájárul a degeneratív elváltozások kialakulásához. Megelőzés céljából fontos a megfelelő étrend-kiegészítők fogyasztása. A legjobbak erre a célra azok a készítmények, melyek tartalmaznak:

  • glükozamint – ez a vegyület az ízületi porcok nélkülözhetetlen alkotóeleme, a szervezet 40 év fölött egyre kevesebbet termel belőle,
  • C-vitamint – gyulladásos állapot alatt mennyisége akár 80 százalékkal is csökkenhet! Az ízületek védelméért felel, mivel megkönnyíti a glükozamin és kondroitin felszívódását,
  • kondroitint – a sejtközi kötőszövet feltöltését látja el,
  • kollagén – döntő jelentősége van az ízületek szilárdságában, a kötőszövet és az inak építőeleme.

Gyakorlatok

  1. Törökülés – a jobb lábfejed legyen a bal térded mögött. Lassan felemeljük a térdünket és a mellünk irányába húzzuk (így tartjuk néhány másodpercig). Megismételjük 10-szer, majd rövid szünet után fordított tartásban végezzük.
  2. Térdelés – a bal lábunkat kinyújtjuk oldalra, kiegyenesítjük. Bal kezünkkel a nyújtott térdünk irányába hajolunk, jobb karunkat fejünk fölött nyújtjuk – rövid szünet után váltott lábbal és karral végezzük.
All Rights Reserved Theme by 404 THEME.