Hogy védekezzünk rovarcsípés ellen?

Hogy védekezzünk rovarcsípés ellen?

A rovarcsípés általában égető, viszkető érzést és fájdalmat okoz. De kiválthat a szervezet számára sokkal veszélyesebb anafilaxiás sokkot is. Hogy védekezhetünk ellene?

Hogy kerülhető el a csípés?

A szúnyogok, hangyák, kullancsok, darazsak és méhek könnyen belerondíthatnak a szabadban töltött pihenésünkbe. Csípésük bőrpírt, égető érzést, viszketést és gyakran erős fájdalmat okoz. Éppen ezért érdemes betartanunk néhány egyszerű alapszabályt.

Különösen veszélyesek a darazsak és a méhek, mivel a csípéssel szervezetbe juttatott mérgek allergiás rohamot is kiválthatnak. Különösen óvatosan kell eljárnunk ezekkel a rovarokkal. Elsősorban kerüljük a hirtelen mozdulatokat, melyek irritálhatják a rovart. A világos színe (fehér, rózsaszín, narancssárga, világos zöld) vonzzák a rovarokat, ezért a terepre érdemes sötét árnyalatot választani.

Ne hagyjuk a friss levegőn az ételeket, például süteményt, fagylaltot, szendvicset, mivel pont ezekre szállnak leggyakrabban darazsak és méhek. Hasonló szabály érvényes a nyitott üdítőitalokra és poharakra. Egy másik hasznos tanács, hogy a szabadban lehetőleg ne használjunk parfümöt és erős illatú dezodort, mivel az édes illat szintén csábítja a rovarokat. Hasonlóan az izzadsághoz, ami szintén vonzza a rovarokat.

A csípések megelőzése érdekében érdemes elkerülnünk a nedves növényzetet és a magas füvet. Különösen óvatosak legyünk éppen virágzó fák közelében. Sokan nem is tudják, hogy a rovarok gyakran csoportosan repülnek. Érdemes nagyjából 50 méterrel elkerülni azt a helyet, ahol valakit rovarcsípés ért.

szúnyogok

Hogy ijesszük el a rovarokat?

A legtöbb rovart elijeszti a borókafenyő aromája, a fokhagyma, vöröshagyma és szantálfa illata. Hatékony lehet még a mentalevél, a petrezselyem, erős paprika, citrom és vanília. Ijesztően hat a rovarokra a muskátli illata is, ezért hasznos lehet cserépben az erkélyen, teraszon, vagy a kert pihenésre kialakított részében nevelni. Védhetjük bőrünket különböző rovarriasztó készítményekkel is, melyek a legtöbb gyógyszertárban és drogériában megvásárolhatóak. Ilyen modern rovarriasztó szerekkel kezelhetjük ruháinkat is. Sok készítményt hoztak létre gyermekek számára, akár már egy hónapos kórtól.

All Rights Reserved Theme by 404 THEME.