Cickafarkfű

Cickafarkfű

A cickafarkfű gyógynövény botanikai neve Achillea millefolium L., és a fészkesvirágzatúak (Asteraceae = Compositae) családjába tartozik. Az „Achillea” nemzetségnév a görög hős, Achilleus nevéből származik ennek a gyógynövénynek a neve. Vele a monda szerint a gyógyításban járatos kentaur, Chiron ismertette meg ezt a sebgyógyító gyógynövényt, azután barátját, Patrokoloszt megismertette a használatával, aki később Müszia királyát, Telephoszt sebeit gyógyította ezzel. A Millefolium szó a legfinomabban osztott levelekre utal, amelyek úgy néznek ki, mintha „ezren” lennének.

Sokszor még a gyógynövények-ben szegény házi patikákból sem hiányzik a cickafarkfű tea, mint gyógynövény. A tudományos álláspont a cickafarkfű étvágytalanság, enyhe görcsös jellegű gyomor-, bél- és epebántalmaknál, valamint gyomorhurutnál ajánljatos használni. A cickafarkfű gyógynövény különösen a változás éveiben segít a nyugalom és a lazítás eléréséhez, de idegességre és alvászavar kúrálására is alkalmas a gyógynövények közül. Számos, a vegetatív bántalmak ellen használt teakeverék tartalmaz cickafarkfüvet, hatást fokozó adalékként. A cickafarkfű orvosi cickafark, egérfarkúfű, ezerlevelűfű néven is ismert, és itt-ott „jánosfű”. Ezt a népi nevet sok erős illatú vagy Szent János napja (június 24.) körül virágzó gyógynövény viseli.

Nem szabad összetéveszteni a Hypericum-mal, amelyet jánosfűnek vagy keményszénának hívnak, és amely egy különleges gyógynövény: a Hypericum növényi antidepresszáns, idegnyugtató. A cickafarkfüvet gyakran megtaláljuk réteken, de utak mentén, lejtőkön és pusztákon is. 20-40 cm, néha akár 60 cm magasra is megnő, az egyenes száron erősen szeldelt levelek és a szár végén fürtös álernyőben álló fehér, néha vöröses virágok vannak. A növény júniustól késő őszig virágzik. Egész Európában van, nagyon igénytelen, és a hőséget épp úgy elviseli, mint a hideget; csak a nagyon nedves helyeket kerüli.

Figyelem! Fennáll a veszélye annak, hogy az allergiások viszkető és gyulladásos bőrelváltozást észlelnek a cickafarkfűteától. Az allergiások ezért ne alkalmazzák az olyan gyógykészítményeket, amelyek tartalmazzák ezt a gyógynövényt!

All Rights Reserved Theme by 404 THEME.