Fűszerek otthon

Fűszerek otthon

Ismerőseim közül egyre többen termesztenek odahaza fűszerövényeket. Persze elég széles a kínálat a különböző hipermarketekben is, de mégis inkább ez előbbit választják és házi körülmények között, frissen leszedve termesztik meg az étkezéshez szükséges ízesítőket. És nem is tévednek akkorát. Pofon egyszerűen kivitelezhető mindez, hiszen az általános fűszernövények zöme kis helyen elfér.

Egy cserépben akár többfélét is elültethetünk. Csupán egyetlen dolog, amivel macerásabbnak tudhatóak egy hétköznapi szobanövényhez képest, ez pedig a sűrűbb locsolás. Jó, ha a földjük laza szerkezetű, a cserép pedig alul lyukacsos, így könnyebben átfolyik rajta a víz, mivel a gyökerük nehezebben bírja az állandó nedvességet. A friss hajtásokat komposztált földbe dugva, celofán alatt nevelgetve kb. 8 hét után ültethetjük át a cserépedénybe.

Rengeteg jótékony, pozitív élettani hatása ismeretes a fűszernövényeknek. Ezek közül csak néhányat említenék: a tárkonyról köztudott, hogy epehajtó és vesetisztító hatású; a rozmaring teában megfőzve idegnyugtató és étvágyjavító. Szerintem, aki szeret főzni és rendszeresen űzi is e mesterséget a konyhájában, annak mindenképpen ajánlott saját fűszernövénykertet kialakítania a helyiség erre alkalmas szegletében.

All Rights Reserved Theme by 404 THEME.