A sikeres fogyás leghatékonyabb módszerei

A sikeres fogyás leghatékonyabb módszerei

A sikeres fogyókúra leghatékonyabb módszereit évtizedek óta kutatják – főként a nők és főleg nyáron, a bikiniszezon eljövetelével. A legtöbben az évek során több fogyókúrás módszert is kipróbálnak: vannak, akik a gyors fogyásban reménykedve egy pár hónapos programot állítanak össze, és remélik, hogy nem fognak visszahízni; mások inkább a lassabban ható, de tartós életmódváltást választják. Bármelyik módszer is válik be a számunkra, van néhány alapszabály, amelyet mindenképp be kell tartanunk ahhoz, hogy fogyhassunk, kövessük bármelyik divatos diétás vagy fogyókúrás módszert.

Csökkentett kalóriabevitel

Bár természetesen az sem mindegy, miből visszük be napi kalóriaszükségletünket; a fogyáshoz elsősorban a mennyiségi tényezőt kell figyelembe vennünk. Először is számítsuk ki, hány kalóriával fedezhetjük napi energiaszükségletünket: ehhez számtalan kalkulátort találunk az interneten. Életkorunk, nemünk, magasságunk, jelenlegi súlyunk és életmódunk (ülőmunka, kemény fizikai munka, sport stb.) megadásával a program kiszámolja, mennyi energiát égetünk el testünk alapfunkcióinak működtetésekor (légzés, szívműködés stb.), illetve egyéb tevékenységeinkkor (munka, tanulás, házimunka stb.). Ez az érték nagyon különböző lehet: egy ülőmunkát végző, átlagos magasságú, sovány nő esetében például 1500; egy enyhén túlsúlyos, kemény fizikai munkát végző férfi esetében viszont akár 3000 is lehet.

Úgy fogyhatunk sikeresen, ha rendszeresen kevesebb kalóriát viszünk be, mint amennyit elhasználunk. Mínusz 7000 kalória körülbelül egy kiló zsírtól való megszabadulást jelent. Azonban fontos, hogy ezt a kalóriadeficitet fokozatosan, lassan érjük el: ne koplaljunk, mindig csak egy kicsivel kevesebbet együnk, mint amennyi szükséges lenne. Ha ezt nem tartjuk be, a koplalás miatt szervezetünk raktározni kezd. Illetve, ha túlságosan drasztikus értéket állítunk be magunknak, azt hosszú távon biztosan nem tudjuk majd betartani. Azonban persze az sem mindegy, miből áll az a napi minimum 1000-1200 kalória, amit beviszünk. Ha napi két szelet csokitortából és semmi másból, pár hét múlva kilóink száma lehet, hogy kevesebb lesz, de alakunk és egészségünk megsínyli. Ráadásul zöldségekből és sovány húsokból sokkal nagyobb adag tartalmazza ugyanazt a kalóriát, így könnyebben jól lakhatunk vele.

Edzés

Bár a fogyókúra sikeréért 70-80 százalékban a táplálkozás felel, a rendszeres testmozgást sem hanyagolhatjuk el. Egyrészt a sport felgyorsítja az anyagcserét, így hamarabb feldolgozzuk a bevitt tápanyagokat; másrészt az izmok működéséhez több kalória szükséges, mintha testünknek mindössze a zsírpárnákat kellene cipelnie. Harmadrészt pedig, biztosan nemcsak arra vágyunk, hogy a kilóink száma csökkenjen, hanem feszes és formás idomokat is szeretnénk; ezeket pedig sporttal érhetjük el. Aki komolyabban gondolja a testedzést, és élete egyik legfontosabb része a sport, érdemes alaposan beleásnia magát a témába, és kitapasztalni, a cardio- és a súlyzós edzések milyen aránya a legmegfelelőbb számára az ideális eredményért. Aki viszont mindössze egészségesebben szeretne élni, és hobbiszinten sportolna, elég, ha annyit megjegyez, hogy heti 3-4 alkalommal 30-60 percet érdemes testedzéssel foglalkoznia. Szinte mindegy, mit csinál: futhat a közeli parkban, kosarazhat vagy focizhat a kollégáival munka után, lemehet a konditerembe, de nőként egy aerobik-DVD-re is tornázhat. A lényeg, hogy élvezetesnek találja az adott sportot, így legyen kedve rendszeresen csinálni, és ne veszítse el a lelkesedését már egy hét után.

Vízfogyasztás

Sokan elfelejtik, hogy nemcsak attól hízhatunk, amit megeszünk, hanem attól is, amit megiszunk. Így tehát nagyon nem mindegy, mivel visszük be a napi szükséges 2-3 liternyi folyadékmennyiséget. Ha tiszta vízzel, még elő is segíthetjük a fogyásunkat, ugyanis a sejtek egészséges működéséhez, így a gyors anyagcseréhez is megfelelő mennyiségű vízre van szüksége a szervezetnek. Ha viszont cukrozott üdítőkkel vagy gyümölcslevekkel, észrevétlenül magunkhoz veszünk akár napi 800-1000 plusz kalóriát, amely eredményeképp nemcsak, hogy nehezebben fogyhatunk, de akár még tovább hízhatunk is. Ugyanez a helyzet az alkohollal is. Ha a hétvégi bulin megiszunk néhány pohár fröccsöt vagy korsó sört, még nem tesszük tönkre a fogyókúránkat. De a túlzott alkoholfogyasztás – főleg az édes borok, a cukrozott koktélok és a röviditalok – szintén jelentős többletkalóriával terheli a szervezetünket, a többi egészségügyi kockázatról nem is beszélve. Így elsősorban ízesítetlen ásványvizet, frissen facsart gyümölcslevet vagy teát fogyasszunk. Utóbbit illetően nem kell leragadnunk a fekete teánál vagy az Earl Grey-nél; ihatunk zöld teát, gyümölcsteát – valódi gyümölcsdarabokból készültet, nem aromásat – vagy akár különböző gyógyteakeverékeket is.

Fogyasztó kapszulák

Akármennyire is megpróbálunk betartani minden szabályt, előfordulhat, hogy fogyásunk valamiért mégsem megy olyan könnyen, mint szeretnénk. Ekkor kiegészíthetjük a diétát olyan zöldségekkel, gyógynövényekkel vagy más növényi anyagokkal (például káposztalé, almaecet, zeller stb.), amelyek bizonyítottan segítik a fogyást. Ha ezeket nehéz beszerezni, vagy nincs kedvünk ezzel foglalkozni, magunkhoz vehetjük őket táplálékkiegészítő formájában is. Azonban arra mindenképp figyeljünk, hogy csak olyan fogyasztó kapszulát szedjünk, amely kizárólag természetes anyagokat tartalmaz. Egyébként is érdemes tartózkodnunk a mesterséges adalékoktól, hiszen azokkal csak a szervezetünket szennyezzük: inkább vásároljunk nyers élelmiszereket, és saját magunk készítsünk belőlük ízletes fogásokat.

All Rights Reserved Theme by 404 THEME.