Palermo látnivalók

Palermo Szicília legnagyobb városa, történelmi látnivalók sorát kínálja, amelyekből számos része a világörökségnek. Az általában turisták által preferált attrakciók mellett ajánlható a Palermo Régészeti Múzeuma, amely az egyik legjobb olasz gyűjtemények egyike, valamint a La Martorana templom mozaikja Szicília egyik legjelentősebb látnivalója. A hosszú pálmafával szegélyezett strandja Palermo közeli kis faluban található, ahová a városközpontból busszal is utazhatunk.

Szicília természeti csodák és történelmi korok csodáit tárja elénk, a 9 tartománya közül Palermo az északon Messina tartomány mellett található. Palermo 1072-ben a normannoké volt, de Szicília arab emírjeinek is otthona volt.

 

Palermo legszebb látnivalói

A mediterrán hangulatú nagyvárosban jelen van a normann, az észak-afrikai és a dél-európai építészetre jellemező építészeti stílusok keveréke, a városban a történeti épületek, szökőkutak mellett hangulatos éttermek találhatók.

 

Palazzo dei Normanni

Palermo legfontosabb látnivalói a Normann Palota, és a katedrális. Az arab uralom idején a 9. században számos palota épült az emírek számára, a palermói palota a normann uralkodók alatt vált még pompázatosabbá. Különlegessége a Sala di Ercole (Herkules-csarnok), amely ma a szicíliai parlament otthona, valamint a földszintjén az udvari kápolna, a Capella palatina. 1535-ben épült a csodálatos átjáró a Porta Nuova.

 

Cattedrale

A palermói katedrális különböző korok építészeti stílusának ötvözete. A templom 1180-tájékán épült, máig látható egyes részein a normann építészetre jellemező részletek, de az egyik oszlopa az egykori arab mecsetből származik. Napjainkban látható formája a 18. században alakult ki. Érdemes felmenni a tetejébe, ahonnan fantasztikus panoráma nyílik a városra.

 

Palermo Régészeti Múzeum

Az ókori görög és római helyszínek megfelelő feltételeket nyújtanak egy múzeum számára, a gyűjteménye egyedülálló. Itt látható a Palermo-kő hieroglifái, vagy az etruszk kori sírfaragványok. A múzeum több emeleten lévő gyűjteménye felejthetetlen kulturális időutazást jelent.

 

La Martorana templom – Santa Maria dell’ Ammiraglo

A Piazza Bellinin lévő templom nevezetes a 12. századi mozaikjáról, amely bizánci stílusban épült. Az eredeti templom későbbiekben bővült a kecses normann harangtoronnyal. A belső terét és kupolát tartó oszlopokat normann-bizánci mozaikok borítják, amely Szicília legjelentősebb látnivalói közé tartozik. A tudósok szerint ugyanazoknak a kézműveseknek a munkája, akik a másik jeles palermói attrakciónak a Capella Palatina mozaikjait is készítették.

 

Quattro Canti

Ez a nyolcszög alakú tér az 1600-as évek Palermójának meghatározó utcaképe volt, egyben a főtere, a pompája különösen esti kivilágításban érvényesül. Két fő utca találkozásánál – Cassaro, ma Vittorio Emanuele, amely a normann palotától a tengerpartig vezet, és a Via Nuova kereszteződésében. A téren számos szökőkút és klasszikus görög szoboralakok díszítik. A négy évszakot, a város folyóit, valamint uralkodót szimbolizáló szoborcsoport mellett négy női védőszent szobor is látható.

 

Palermo tengerpartja

Hosszú, homokos tengerpartot találhatunk a Palermo közeli kis faluban Mondellóban, ahol a pálmafákkal övezett sétányon kávézók és éttermek is találhatók a szecessziós villák környezetében.

 

Kirándulások Palermo környékére

Palermo ideális a környék nevezetes látnivalóinak felfedezésére. A közelben található Szicília egyik legnépszerűbb attrakciója a Monreale-székesegyház. Nyugati irányban fekszik Trapani történelmi kikötője, kelet felé véve az irányt pedig a mindig nyüzsgő Cefalu csodálatos tengerpartját látogathatjuk meg.

All Rights Reserved Theme by 404 THEME.