Húsevő növények

Húsevő növények

Egy oroszlán, és egy növény. Tudják mi a hasonlóság közöttük? Mindkettő ragadozó. Bár ez a Vénusz légycsapója nevű növény első látásra olyan, mint a többi ártalmatlan szobanövény, a látszat csal. Ez ugyanis húsevő. Képes szőrőstől bőröstől megemészteni egy rovarlárvát mindössze néhány nap alatt.

A Földön több mint száz olyan növényfaj él amely húsevésre specializálódott. Azért választották ezt a furcsa, növényekre nem jellemző táplálkozási módot, mert olyan területeken élnek, ahol a talaj számukra tápanyagban szegény. Így élő áldozatokra vadásznak hogy pótolják azt.

De hogyan képesek megfogni ezek a földbegyökerezett ragadozók a körülöttük repkedő rovarokat? A különböző növényfajok más és más módszert fejlesztettek ki erre.

A Kancsóka szája síkos felületű, így a rászálló rovarok megcsúsznak és a kancsó alakú üregbe érnek. A növény itt olyan emésztőnedveket raktároz, amelyek képesek feloldani és megemészteni a belepottyant áldozatot.

Ezek a húsevők, növényekhez méltóan színeikkel, illatukkal és mintázatukkal is csalogatják a gyanútlan áldozatot. A harmatfű például olyan cseppeket termel szőrei végén, ami idecsábítja az ízeltlábúakat. Ám ez a csillogó folyadék ragadós csapda. Ha valaki a levelek közé keveredik, nem menekül onnan.

Talán az egyik legismertebb húsevő növény a Vénusz légycsapója. Amely növényeket megszégyenítő sebességgel kapja el az odatévedt lárvákat.

De hogyan képesek megemészteni táplálékukat a húsevő növények?

A növények mirigysejtjei olyan nedveket termelnek, amelyek hasonlóak az ember gyomrában is megtalálható emésztőnedvekhez.

Egy legyet például 2 nap alatt, egy madarat, pedig egy hét alatt tudnak megemészteni.

Hogy ki vagy mi lesz az áldozat, az függ a növény fajtájától és nagyságától is.

A harmatfüvek megelégszenek a kisebb rovarokkal, legyekkel.

A Vénusz légycsapója főként ízeltlábúakkal táplálkozik, de képes akár békákat is elejteni.

A legnagyobb húsevők a kancsókák. A belsejükben lévő másfél liternyi emésztőnedvükkel akár az emberre is veszélyesek lehetnek.

Így, aztán ha kicsit eljátszunk a gondolattal, kiderül, hogy egy húsevő növény akár képes lenne egy vízilovat is megemészteni, ha elég nagy lenne hozzá.

Ezek a növények azonban nem csak táplálkozási módjuk miatt híresek. Több fajtájuk gyógyhatású. Sebfertőtlenítő anyagokat tartalmaznak, és vérzéscsillapításra is alkalmasak.

A génsebészek is felfigyeltek rájuk, mert olyan örökítő anyagok találhatóak bennük, amiket ha sikerülne átültetni, például búzába, akkor nagyobb termésátlagot tudnának elérni.

A növényeket a csigák elleni védekezésben is fel tudják használni.

A veteményesbe kiültetett húsevő ugyanis felfalja a káros csigákat.

Ezek a ragadozók hasznosak lehetnek lakásunkban is. Náluk jobb környezetbarát rovarirtót keresve se találhatnánk.

Csak egyre vigyázzunk! Ujjunkat véletlenül se nyomjuk le a torkukon!

All Rights Reserved Theme by 404 THEME.