Hogyan hat a cigaretta és a dohányfüst a bőrre?

Hogyan hat a cigaretta és a dohányfüst a bőrre?

A dohányzás hatására felgyorsulnak a szervezet öregedési folyamatai. Ez nemcsak belül zajlik, hanem kívül a bőrön is látszik. Egyre többet tudunk arról, hogyan hat a dohányzás a bőrre és a ráncosodásra. Ez persze szemben a dohányzás súlyos betegségeket okozó hatásával, nem életet veszélyeztető jelenség, azonban a vonzó megjelenés, a bőr üdesége és fiatalsága a nők nagyobb részének és persze partnernek vagy a férjnek egyaránt fontos. A korai öregedés mellett a dohány füstje a bőrrákok egyes típusainak és a pikkelysömör kialakulásának az esélyeit is növeli.

Érdemes áttekinteni részletesebben, hogyan hat a dohányfüst a nők és persze a férfiak bőrére, és mit lehet tenni ezek kivédésére.

Bár nem teljesen világos még, hogy milyen folyamatok zajlanak a háttérben, néhány tényezőt már valamennyire ismerünk. A dohányfüst hatására összehúzódnak az erek, így csökken a bőr vérellátása. Ehhez hozzájárul a dohányfüstben levő szén-monoxid, ami kiszorítja az oxigén egy részét a vérből, így a bőrhöz még kevesebb éltető oxigén jut. Ráadásul a dohányzás romboló hatással van a kötőszövetekre is, aminek következtében a bőr petyhüdtebb lesz. Mindezek a hatások fokozottabban jelennek meg, ha a dohányos bőre UV sugárzásnak van kitéve. Azaz a dohányfüst és az UV sugárzás önmagukban kevesebb kárt okoznak, mint együtt. Ez különösen megfontolandó a nyári napozás vagy a szoláriumozás kapcsán. A szép barna bőrért tett erőfeszítések könnyen a dohányzás hatására még gyorsabban elöregedő bőrt eredményezhetnek. Ha külön nézzük őket, akkor úgy tűnik, hogy a dohányzás nagyobb károkat okoz a bőrben, mint a napozás. A jó hír az, hogy a dohányzás abbahagyására a bőr színe hamar élénkebb és frissebb lesz, amit a környezet is könnyen észrevesz.

A bőr öregedése természetes folyamat, de környezeti tényezők hatással vannak arra, hogy milyen sebességgel zajlik. Figyelje meg a barátnői arcát, könnyen észreveheti azt, hogy ki dohányzik és ki nem. A kutatók is azt találták, hogy a ráncosodás nagyobb fokú és mélyebb ráncokkal jár a dohányzó nőknél. A többet dohányzóknál a folyamat határozottabban figyelhető meg, mint a kevesebbet dohányzóknál. Egy tanulmányban kimutatták, hogy a mérsékelten dohányzók kétszer nagyobb valószínűséggel, a keményen dohányzók pedig háromszor nagyobb valószínűséggel fognak idő előtt ráncosodni, mint a nemdohányzók.

Ez nemcsak a szövetek mélyén zajlik, hanem meg is látszik. Egy másik tanulmányban független megítélők anélkül, hogy tudták volna, hogy ki dohányzik és ki nem, a fotók alapján a dohányosokat 2,7 évvel idősebbnek gondolták, mint a tényleges koruk, ezzel szemben a nemdohányzókat a tényleges korukhoz képest átlagosan majdnem egy évvel fiatalabbnak ítélték. Egy másik tanulmányban azt is kimutatták, hogy a naponta 20 szálnál többet elszívók esetében a bőr öregedése 10 évvel előrébb van, a nemdohányzókhoz képest, ami a ráncosodást illeti. Azt is kimutatták, hogy ezekben az esetekben a napozásnak nem volt jelentős hatása a ráncosodásra.

A dohányzás hatására megváltozik a bőr összetétele. Egy holland tanulmányban a bőr rugalmasságát eredményező összetevők csökkenését figyelték meg a dohányzóknál.

A dohányzás a ráncosodás mellett a bőr tónusára és az elszíneződésére is kedvezőtlenül hat.

Mindezeken túl a bőr megújulása is lassabb a dohányzóknál, mert a dohányzás kedvezőtlenül hat a sebgyógyulásra. Különösen műtétek esetében a bőr gyógyulása nagyobb eséllyel lesz problémás a dohányzóknál. A bőr megújulásához tápanyagokra és oxigénre van szükség, amiből kevesebb jut a dohányosok bőrének.

További változások is megfigyelhetők. Megváltozik például a bőr hidratáltsága is.

A jól hidratált bőrrel szemben a száraz bőr kellemetlen érzéssel jár, nem vonzó a megjelenése, ráadásul könnyebben bereped. Bár kevés még a kutatás ezen a területen, de az eddigiek azt mutatják, hogy a dohányzás csökkenti a bőr hidratáltságát. Egy kutatásban azt találták, hogy a 10 szál cigarettánál többet szívó nők esetben jelentősen alacsonyabb volt a bőrük hidratáltságának mértéke, mint a nemdohányzóké.

A dohányzás ráadásul növeli a bőrléziók, sebek előfordulását azoknál, akiknek erre különösen oda kellene figyelniük. A lupusz betegségben és a cukorbetegségben szenvedők esetében a dohányzás káros hatása kifejezett a sebekre és sebgyógyulásra. A dohányzás a cukorbetegséggel párosulva különösen súlyos állapotokat idézhet elő.

A dohányzás a bőrrák egyik típusának (laphám carcinoma) a kialakulására is veszélyeztet. Ez a hatás független az életkortól és a napozástól. Ez a fajta bőrrák a dohányosoknál kétszer nagyobb eséllyel fordul, mint a nemdohányzóknál. 

A dohányzás növeli a pikkelysömör kialakulásának a veszélyét. Érdekes módon ez a káros hatás a nőkben kifejezettebben volt megfigyelhető. Egy összefoglaló tanulmányban arra a következtetésre jutottak a tudósok, hogy a dohányzó nőknél háromszor nagyobb eséllyel alakult ki a pikkelysömör a nemdohányzó nőkhöz viszonyítva. Mindezek tetejében a dohányzás csökkentette a pikkelysömör kezelésének hatékonyságát is.

Végülis mit lehet tenni a bőr fiatalságának megőrzése vagy visszaszerzése érdekében? A legjobb természetesen a dohányzás minél előbbi abbahagyása. Minél hamarabb történik ez meg, annál nagyobb lesz a nyereség. Érdemes megfontolni a leszokást, és határozott lépéseket tenni ez ügyben. Azonban nemcsak a dohányzás, hanem a dohányfüstös helyen való tartózkodás is kerülendő. A magunk és/vagy mások által kifújt dohányfüst ugyanúgy tartalmaz káros és mérgező kémiai anyagokat, amelyek a bőr és szervezet egészségére ártalmasak. Érdemes óvakodni a dohányfüst minden formájától az egészség és a bőr fiatalságának megőrzés érdekében.

All Rights Reserved Theme by 404 THEME.