Ronda látnivalók

Ronda Európa egyik legidősebb városa, egyben a harmadik leglátogatottabb andalúziai város. A várost kettéválasztó Puente Nuevo a lenyűgöző Tajo-szurdokon halad keresztül, bikaviadal arénája legjelentősebb Spanyolországban. Jelentős látnivaló a Mondragón-palota, valamint a középkori falak, amelyik Ronda óvárosát ölelik körbe. Ronda könnyen elérhető a népszerű andalúziai településekről Malagából, Sevillából és Granadából.

Ronda legszebb látnivalói

A Ronda-hegységben található várost egy szurdok választ ketté. A meredek sziklafalnál egymással szemközt álló házak lenyűgöző látványt nyújtanak. A régi és új városrészt összesen három híd köti össze, a legismertebb és leglátványosabb a boltíves Új Híd, amely Ronda egyik fontos szimbóluma is egyben, és a legtöbb látnivaló innen pár száz méterre található.

El Tajo-szurdok és a Puente Nuevo

Az El Tajó-szurdokot a Guadalevin folyó folyamatos eróziója hozta létre, egyben tökéletes védelmet nyújtott a betolakodók ellen. A szurdok igen keskeny, legszélesebb részén is csak 68 méter, viszont mélysége néhol 120 méter. Az Új Híd, a Puente Nuevo hihetetlenül fotogén építmény, egyike Spanyolország legtöbbet fotózott helyszínének. A turisták Ronda felfedezését általában a híd északi oldala felől kezdik, itt található a híres bikaviadal-aréna, valamint a Parador Hotel. A hídon átkelve juthatunk el az óvárosba, és Ronda fő múzeuma, a Mondragón-palota irányába. A híd mindkét oldalán a gyalogosok is átkelhetnek, a védőkorlátba több ülőhelyet is kialakítottak a panorámát élvezők számára.

Plaza de Toros és Museo Taurino

A bikaviadal-arénáknak különleges szerepe van a modern spanyol kultúrában és történelemben. A Plaza de Toros rodeno stílusnak otthona, ahol matador gyalogosan, ló nélkül küzd a bikával. Az épület a 18. században épült Pedro Romero bajnoki aranyévében. Az építéséhez teljes egészében a helyi kőbánya kövét használták fel. Az aréna csak ötezer ember befogadására képes. A Ruenda néven ismert homokkör 66 méter átmérőjével a világon a legnagyobb, 6 méterrel nagyobb, mint a szintén hatalmas madridi Plaza Toros Las Ventas. Az aréna melletti múzeumban Museo Taurino-ban az elmúlt két évszázad legfontosabb felszerelései és bikaviadalának eseményei tekinthetők meg.

La Ciudad

Ronda óvárosa a legtöbb kulturális látnivalót nyújtja, történelmi terekkel, és keskeny sétálóutcákkal rendelkezik, ahol bájos meszelt házakat láthatunk. Nevezetes temploma az Iglesia Santa María la Mayor, amely egykor mecsetként működött, és máig őrzi a négy mór kupolát. Érdekessége még belsejében látható mór mihrab, amely egy Mekka irányát jelző imafülke. A templomtól nyugatra áll a híres Mondragón-palota.

Mondragón-palota

A 13. századi Mondragón-palota a város egyik legnépszerűbb látnivalója, amely a Városi Múzeumnak is otthont ad. A 13. században Ronda első aranykora alatt I. Abomelic mór királynak is otthona volt, majd az épület a katolikus királyok királynők, és grenadai kormányzók luxuslakhelyül szolgált. A palota kertjei és földszinti teraszai granadai Alhambrához hasonlatosak, lenyűgöző mór burkolatokat és arab írásokat őriz, de későbbiekben bővítették reneszánsz stílusban. A Városi Múzeum a kőkortól napjainkig mutatja be Ronda történetét és korszakait. Különlegessége a Pileta-barlang rekonstrukció, a kőkori kunyhókkal, valamint a mór időkben az arab temetkezési szertartásokat ismerteti.

Baños Arabes

A Rondában található arab fürdő romok Spanyolország szerte a legjelentősebbek, bepillantást engednek a középkori iszlám időkbe. Látható az a szivattyútorony, amely egy szamárral forgatta és hideg vízzel táplálta a fürdőket. A vizet három helyiségben melegítették fel, és oszlatták el a különböző hőmérsékletű helyek között, ahol a több órás tisztálkodási szertartás alatt áztatták magukat, lehűltek és izzadtak.

 

 

All Rights Reserved Theme by 404 THEME.