Miről tanúskodhat a szemfájás?

Más tünetekhez hasonlóan a szem fájdalma is különböző egészségi problémákra vezethető vissza. Gyakran más betegségek jele, de okozhatja egyszerű fáradtság is

A látószerv fájdalmától szenvedők gyakran felteszik a kérdést, mi okozza ezt a kellemetlen jelenséget és hogyan lehet megszüntetni? Milyen intenzív a fájdalom? Milyen gyakran jelentkezik? Pontosan hol érezzük a fájdalmat? A kérdésekre adott válaszok segítenek megítélni a probléma mértékét, hogy a tünet komoly-e és hogy szakemberhez kell-e fordulnunk.

Gyakran irritáció okozza a szem problémáit. Ezért az állapotért általában különböző allergiás reakciók okolhatóak. Ilyen például a por, a virágok pollenjei, a cigaretta füstje, stb… A szem fájdalma összefüggésben lehet az általunk végzett munkával is. A túlzott megerőltetés biztosan fáradtsághoz vezet. Különösen veszélyeztetettek erre a típusú fájdalomra a monitor előtt dolgozók, vagy akik munkájukat túl erős vagy éppen túl gyenge fényforrás mellett végzik. Habár ez a tünet önmagában nem tekinthető különösen veszélyesnek, érdemes kikérni szemorvos véleményét és lehetőségeinkhez mérten javítani munkakörülményeinken.

Ritkább eset, amikor valamilyen idegen anyag kerül a szaruhártya vagy a kötőhártya közelébe. Jellemzően a pislogásnál jelentkezik intenzívebb fájdalom, szúró érzés. Ilyenkor felléphet látászavar is. Hogy a látószerv véletlenül se sérüljön, azonnal orvosi segítséget kell kérni.

A szemfájdalom akár komoly betegségre is utalhat. Az egyik ilyen a zöldhályog. Ebben az esetben újra és újra jelentkező erős fájdalommal van dolgunk, ami kiterjedhet a tarkóra és az állkapocsra is. A fájdalmat kísérő más jelenség lehet a látásprobléma. A látómezőben megjelenhetnek foltok, szivárványos körök, stb. Másik betegség, amit szemfájdalom követ (a szemgolyó mozgásakor érezhető) és látásproblémákhoz vezet, a látóideg gyulladása.

All Rights Reserved Theme by 404 THEME.