Casa Battlo

A Casa Batlló Brcelonána Antoni Gaudi azon épületeinek egyike , amelyek az UNESCO világörökségének részei közé tartoznak. A rendkívüli , csodálatos épület Barcelobában az Eixample kerületben, a Passeig de Grŕcia 43. alatt található. Külső és belső látványa elkápráztatja a látogatókat.

A házat a közönség a Csontok háza néven ismeri, az építését egy középosztálybeli család rendelte meg az ezerkilencszázas évek elején. Gaudí az építkezés alkalmával egy már meglévő lakóépületet alakított át, a lakóépület szerkezetén nem változtatott, a balkonokat azonban átépítette, a legfelső emeletre egy plusz emeltet épített és ez miatt új tetőt is épített a házra mely teljes egészében egyedülálló a világon.
A házat alapos részletességgel tervezte meg, ebbe a bútorok is bele tartoztak. A különleges, aszimmetrikus tetőt üvegmázas kerámialapokkal pikkelyszerűen alakította ki, ez miatt az egész egy óriási hüllőre hasonlít. A szellőzők és a kéményfők is egyedileg lettek díszítve, ezeket üvegmozaikok borítják.
Az épület belsejében a klíma egy hűvös barlangra emlékeztet, világosságot a fönti ablakokon beszűrődő fény biztosít, a belső borítás csempéin csillogóan verődnek vissza ezek a behatoló fények. Sehol nem található szabályos, egyenes vonalvezetés, sem pedig éles szegély, mindenűt az organikus formák a jellemzőek. A Batlló-ház Gaudí akkoriban használt szecessziós stílusának a legharmonikusabb példája.

All Rights Reserved Theme by 404 THEME.