Camp Nou Stadion

A Camp Nou (magyarul: Új Stadion) az FC Barcelona SIKERES, ÉS VILÁGHÍRŰ labdarúgócsapatának otthona Barcelonában, Katalóniában. A stadion építése 1957-ben fejeződött be, az ekkora már kicsinek bizonyuló Les Corts helyett. Az Európában levő stadionok között a legtöbb néző befogadására alkalmas labdarúgó arénája lett. Az 1998-99-es szezont követően az UEFA “ötcsillagos stadion” minősítést ítélt oda a Barca otthonának a nagyszerű körülmények és a használhatósága miatt. A stadiont hivatalosan eredetileg az Estadi del Futbol Club Barcelona volt 2000-ig, az ekkor megtartott szavazáskor a névváltozásra a tagok azt javasolták, hogy ezentúl az addigi becenév, a Camp Nou legyen a hivatalos név.

Az stadion építése 1954-1957-ig tartott. Az új stadion terveit Francesc Mitjans i Miró, Josep Soteras Mauri és Lorenzo García Barbón építészekre bízták. Mivel az építés költségei nagymértékben meghaladták az eredeti ajánlatban szereplőt, s elérte a 288 millió pezetát, a szükséges pénzt folyamatos bankkölcsönök segítségével tudták csak biztosítani, így tudták felépíteni a stadiont, de a klubnak ettől kezdve sok éven keresztül kellett az adósságot fizetni.
Az átadást 1957. szeptember 24-ére jelölték ki, ez lett a stadion felavatásának időpontja. A fesztivál napján az egész város a klub színeibe pompázott. A stadion felavatása ünnepi misével kezdődött, majd Barcelona érseke, Gregorio Modrego látványos keretek között szentelte fel a stadiont. Az egész világból jelen voltak a sport és politikai méltóságok , ott ültek az elnöki páholyban Francesc Miró-Sans mellett, a résztvevők között a közlekedési miniszter is és a sportminiszter is valamint Barcelona polgári kormányzója és polgármestere is jelen volt. Hamarosan megalkották a barcelonai stadion himnuszát Josep Badia dalszövege alapján, melyet Adolf Cabané zenésített meg.
A Nou Camp lelátóival ekkor még nem készültek el egészen, de már így is 90.000 ember előtt nyíltak meg a stadion kapui. A nézők előtt ünnepélyes keretek között vonultak el az egyesület egyes csoportjainak, Katalónia fociklubjainak és a Barcelona szurkolóinak képviselői, és a klub egyéb csapatai.

A legelső hazai mérkőzés eredménye 4-2 lett a Barcelona javára. Ekkor a félidőben a pályán 1.500 helyi néptáncos lépett fel, majd 10.000 galambot röpítettek fel a stadionból. Ezzel egy új korszak vette kezdetét az FC Barcelona történelmében.
Megnyitása óta a Nou Camp-ot folyamatosan fejlesztik és javítják az idő elteltével beálló hibákat, a felújításoknak köszönhetően a klub megújította az építményt és környezetét, új létesítményeket hoztak létre és a legmodernebb technikai felszerelésekkel látták el a stadiont.
Az átadáskor a Nou Camp befogadó képessége 93.053 fő volt, a játéktér pedig 107×72 méter nagyságú volt.

Az 1982-ben megrendezett világbajnokság idejére a lelátót 115.000 fő befogadására tették alkalmassá. Elkészültek a sajtó munkatársai számára szükséges helyiségek és a TV szoba. A nézők számára modern hangosító berendezést és színes, nagyméretű eredményjelző táblát szereltek fel. A stadion alatt levő parkolóban jelenleg 800 gépkocsi elhelyezésére van hely, emellett 8 lift biztosítja a szurkolók mozgatását.
Az átadáskor a Nou Camp befogadó képessége 93.053 fő volt, a játéktér pedig 107×72 méter nagyságú volt.

All Rights Reserved Theme by 404 THEME.