Budapesten egyre nagyobb a kereslet az erkélyes, teraszos lakások iránt

Budapesten egyre nagyobb a kereslet az erkélyes, teraszos lakások iránt

Az elmúlt időszakban Budapesten megnőtt az érdeklődés az új lakások iránt, különösen az erkéllyel, kertkapcsolattal rendelkező lakások és teraszos ingatlanok keresettek. Nem csoda, hiszen lehetőséget biztosítanak kertészkedésre, és rekreációs célokra egyaránt.

Manapság egy erkély, terasz kiemelt funkciót láthat el, hiszen a megnövelt élettér jelentősen növeli a lakók pozitív életfeltételeit. Azonban több szempontból is előnyös: a belső hőmérséklet levegőminőségére, hőmérsékletére, de a zajszennyezésre is kedvezően hat. Az új lakáspiacon már nem csak falatnyi erkélyekkel találkozhatunk, egyre nagyobb teraszok kerülnek kialakításra a lakás alapterületével arányosan. Egy igen tágasnak mondható új építésű lakás esetében ez gyakran 50 négyzetméter alapterületű teraszt is jelenthet.

Az erkélyek típusai, és a benne rejlő lehetőségek

Egyre több tanulmány igazolja vissza, hogy az erkélyes otthonokban még kinyitott ablak mellett is jóval kisebb a zajártalom a belső térben. Ez összefüggésben áll az erkély magasságával, mélységével, valamint az oldalfal, és a mellvédfal adottságaival.

Habár a teljesen beépített erkélyek szinte a lakás részét képezik, hátránya különösen a nyári kánikula idején tapasztalható: az ablakokon keresztül elveszett hőmennyiség a belső tér hőmérsékletét emelheti meg.

Az üvegezett erkélyek hátrányának szokták felróni, hogy az erős napsütés idején a túlmelegedés miatt jóval többet kell hűtésre fordítani, ráadásul a belső térbe eső fény mennyiségét is csökkenthetik. A hátrányok ellenére azonban gyakran találkozhatunk ezzel a megoldással, hiszen akár télikert is kialakítható benne, amely ma igen felkapott.

A nyitott erkéllyel rendelkező lakások is népszerűek, hiszen a felsőbb szinteken lévő erkélyek az alatta lévő lakásokat árnyékolják, így gazdaságosan, alacsonyabb energiafelhasználással tehetők komfortossá a meleg hónapban.

A főváros mellett a vidéki ingatlanpiac is felpezsdült, néhány megyeszékhely (például Győr) és Balaton part ingatlanárai a budapesti árakkal vetekszenek. A megkötött ingatlan adásvételi szerződések számából is kiderül, hogy a piacon jóval könnyebben találnak gazdára a régebbi építésű, akár rosszabb állapotú, vagy kialakítású ingatlanok, amelyek rendelkeznek akár terasszal, vagy erkéllyel.

All Rights Reserved Theme by 404 THEME.