Örökzöld cserje

Örökzöld cserje

Manapság sokféle örökzöld cserje kapható, nagyon népszerűek a törpe fajták, amelyeket kisebb balkonok díszítésére használhatunk. A virágzó cserjék pompás virágukkal színt csempésznek a sötét téli napokba. Egy részük biztosan jól tűri a téli fagyokat, azonban a legtöbb növény fázik a balkonon. A különféle örökzöldeket érdemes egy kis gondoskodással felkészíteni a téli mínuszokra.

Most van a szezonja a különféle hangafélék vásárlásának. Népszerű örökzöld cserje az erika, a csarab, a japán dérbabér, az oregoni hamisciprus, a repkénykecskerágó, és egymással is jól kombinálhatók. A törpe örökzöldek számos olyan előnyös tulajdonsággal rendelkeznek: általában jól alkalmazkodnak az évszakokkal járó viszontagságokhoz, a nyári hőséghez, és az erős téli fagyokhoz egyaránt, valamint a lassú növekedés, vagy a kártevőkkel, betegségekkel való ellenállás sem mellékes. A szabad földbe ültetett növény jobban átvészeli a hideg fagyos hónapokat, mivel jóval nagyobb térfogatú földben pihen, ellentétben a balkonon kis cserépben nevelt növényekkel. A zord időben föld könnyen átfagy, ezért ha biztosan át szeretnénk menteni a következő évszakra, akkor érdemes egy kis figyelmet fordítani a védelmükre.

Szigetelés

A cserepeket, dézsákat szigetelni kell, erre a célra a legjobb a buborék fólia, de megteszi bármilyen kiselejtezett nagyobb textília is. Az edények, cserepek alját, és tetejét hagyjuk szabadon. A növényeknek ezekben a hónapokban is szükségük van öntözésre – még ha kevesebbre is – így a felesleges folyadék szabadon tud távozni. A fagyvédelem ellen helyezzük a cserepeket hungarocell téglára, valamint a növények tövére helyezzünk mulcsot, vagy szalmát, esetleg kőzúzalékot.

A fényviszonyok maximalizálása

A balkonon teleltetett növényeket úgy helyezzük el, hogy az amúgy is fényszegény időszakban minél több fényhez jussanak. Amíg nyáron az adott helyen állandó folyamatos napsütésben volt részük, télen, ha ki is süt a nap, jóval alacsonyabb a napsugarak beesési szöge. Ha korlát, vagy bármi akadályozza, akkor célszerű egy polcra, vagy asztalkára sorakoztatni a fal közelében. Arra is vigyázzunk, hogy a különböző méretű cserepek egymást se árnyékolják le, így legjobban akkor járunk, ha méret alapján csoportosítjuk.

All Rights Reserved Theme by 404 THEME.