Kijáró macskafajták, amelyek kevésbé bírják a téli fagyokat

Kijáró macskafajták, amelyek kevésbé bírják a téli fagyokat

A tél nemcsak az embereket, de a háziállatainkat is kihívás elé állítja évről évre. Manapság a legtöbb házikedvenc a mínuszokat a meleg lakás védettségében tölti, kevésbé tudnak alkalmazkodni a hirtelen hőmérsékletváltozáshoz. Mint ahogy a rövidszőrű kutyák, úgy a macskafajták között is számos akad, amelyek nem bírják a szélsőséges körülményeket, és súlyos esetben akár fagyáshoz vezethet.

Amikor macskák közül választunk, mérlegeljük, hogy a kiválasztott kedvenc benti, vagy szabadban vígan elélő macskafajták közé sorolható-e. A kijáró macskáknak egész év során biztosítani kell a ki-be járás lehetőségét. Vannak olyan aktív macskák, amelyeknek alapvető szükséglete, hogy bizonyos időt a szabadban töltsenek. A szabadság igény különösen télvíz elején számos bajjal jár. Gyakori, hogy az elkóborolt cicus valamilyen ok miatt huzamosabb időt a szabadban kényszerül eltölteni. Jó időben ez nem szokott problémát okozni, de télen más a helyzet.

Népszerű macskafajták, amelyek a szabadságot igénylik

Vannak kifejezetten nyugodt temperamentumú macskák, amelyek boldogan élnek a szoba négy fala között, azonban ha a következő népszerű fajták közül választunk, biztosak lehetünk abban, hogy a kiegyensúlyozott életükhöz egyéb feltételeket is biztosítani kell.

  • bengáli macska
  • norvég erdei macska
  • maine coon

macskafajtak

A téli veszélyek a szabadon járkáló macskák számára

  • Ételek

Az outdoor macskák a vadon élő őseikre hasonlítanak, kedvelik a vadászatot, a felfedezést, és hajtja a vérük. Ráadásul a bent élő társaikhoz képest jóval magasabb energiaigényűek, és séta közben hajlamosak plusz élelmiszert is magukba tömni, ha találnak. Ez egyrészt elhízáshoz is vezethet, másrészt kevésbé biztonságos, hiszen a gazdák nem tudhatják, hogy esetlegesen fertőzött ételt (vagy mérgezett ételt) fogyasztott- e.

  • Fagypont alatti hőmérséklet

A huzamosabb kint tartózkodás télen fagyási sérülésekkel járhat. Feltétlen vigyük be az állatot a melegre, és vizsgáljuk át alaposan. Enyhébb esetben a bőr fehér árnyalatú, de a sötétvöröses illetve feketés szín már nagyobb bajra, például szövetelhalásra is utalhat. A probléma az állat ritkább szőrzettel ellátott területein mutatkozhatnak – mint a fül, a farok vége -, ezt a területet közepesen meleg (kb. 25 Celsius fokos) vízbe mártott textillel melegítsük át pár percig. Ha azonban a fagyás jeleit, vagy a bőrön sötét foltokat tapasztalunk, feltétlen forduljunk szakemberhez. Súlyos esetben előfordulhat, hogy a macska farka, vagy a fülének egy darabja elhal. Ilyenkor ne késlekedjünk, keressük fel az állatorvost, aki szakszerű kezelésben részesíti.

All Rights Reserved Theme by 404 THEME.