Cagliari látnivalók

Cagliari látnivalók

A festői Cagliari remek látnivalókat kínál, homokos azúrkék tengerpartja ideális nyaralásra, de a városban számos ókori és középkori nevezetesség is található, például a 30 m magas elefánt tornya Európa legjobb katonai létesítményének számított a korában. A repülőtér a városközponttól alig 7 kilométerre, Elmas településen található. Komppal akár Palermo is könnyen felfedezhető.

Szardínia déli partja bepillantást enged a sziget végtelen gazdag változatosságába, hiszen a középkori utcáktól és a magas bástyáktól alig pár kilométerre van az ókori Nora város romja, amely egykor föníciaiak, karthágóiak és római kereskedők fontos állomásaiként működött. Az óvárosa köré egy új élhető várost hoztak létre, a különböző történelmi körzeteiben élő lakossága büszkén őrzi a sziget hagyományait.

Cagliari legszebb látnivalói

Castello negyed

A hét dombra épült Caligari építészetében különböző civilizációk és korszakok hatásai tükröződnek, amely igen különleges örökséget hagytak maguk után. A spanyol gótika keveredik az olasz szecesszióval, de megtalálhatók a neoklasszikus árkádok és bástyák, számos középkori torony, valamint a barokk kori templomok egyaránt.

A Castello a város legrégebbi része, amely a kikötőtől meredeken emelkedő domb lejtőjénél terül el. A dombtetőn áll a híres Basilica di Nostra Signora di Bonaria. A negyed egykori középkori falait lebontották, viszont a bejáratánál megmaradt az impozáns torony és kapu, a Torre dell’Elefante, amely része egy erődítménynek, amelyet a spanyol támadók ellen építettek.

Bastione San Remy

Caligariba érkezők egyik legnépszerűbb látnivalója az óváros szívében lévő Bastione San Remy, amelyet márványlépcsőkön keresztül, illetve lifttel is megközelíthetünk. Az egykori véderőmű a Savoyai királyi család otthona volt, egykor a várost innen irányították. Napjainkban ideális kilátóhely, lenyűgöző panoráma nyílik az öbölre és a városra. Legmagasabb bástyája a Bastione Santa Caterina.

Il Castello

Az óváros keskeny utcája a Bastione San Remy fölött vezet, meredek lépcsők és boltíves átjárókon keresztül vezet a Piazza del Palazzo-hoz ahol áll a Santa Maria székesegyház (Dóm) és az érseki palota a Palazzo Arcivescovile, ahol a Savoyai királyi család élt, miután Torinót elfoglalta Napóleon.

Régészeti Múzeum és Citadella Múzeum

A múzeum pun, görög és római gyűjteménye a kötelező látnivalók egyike. Emellett megtekinthetők a nuraghi-ban feltárt bronzszobrok és titokzatos ősi kőszerkezetek, amelyek a 3000 évvel ezelőtti élet maradványai.

A Citadella Múzeum egy renovált bástyában található, arany és faragott falfestmények, egy anatómiai viaszgyűjtemény és Thaiföld művészetét bemutató kiállítás teszi különlegessé.

Római Amfiteátrum

Az első század végéből megmaradt római maradványok a domboldal sziklás lejtőjén találhatók, de a múzeum bástyájáról is jól láthatók. A régészeti tanulmányok mellett zenei és színházi események helyszíne.

Grotta della Vipera

A kripta eredetét számos legenda veszi körül, a két kamrából álló kripta falai számos utalást tartalmaznak, a homlokzaton levő viperák értelmezését máig vitatják.

Marina negyed

A Marina szűk utcáiban egykor halászok és kereskedők éltek, a negyed szíve a széles Via Roma, amely ma forgalmas tengeri kikötő, itt kötnek ki a hatalmas tengerjáró hajók is.

Necropoli di Tuvixeddu

Cagliari hét dombjának az egyike a nekropolisz, a holtak városa. Az egykori föníciai és pun település lakóinak temetkezési helyéül szolgált. A néhol 3-8 méter mély képződmények és a mészkőbe vájt alakzatok némelyike igen díszes, az egykori személy jelentőségére utalnak. A sírkert egész évben ingyenesen látogatható.

Kirándulások Cagliari környékén

Cagliaritól 32 kilométerre délre fekszik egy keskeny félszigeten Pula tengerparti üdülőhely, amely közelében találhatók a föníciai Nora település romjai. Később a rómaiak is használták, római fürdő romok, villák, és utcák házfalai, jól megőrzött mozaik burkolatok az egykori magas kultúrát mutatják be. Az amfiteátrum máig használatos különféle koncerteseményekre.

Érdemes megtekinteni a közeli Sant’Efisio bizánci templomot, amely 1089-ből való, minden évben május elején több ezer zarándok érkezik a Szent Efisio fesztivál alkalmából.

Olaszország látnivalók
Firenze látnivalók
Nápoly látnivalók
Olaszország leghíresebb városai

Utazási tippek
Piran látnivalók
Andalúzia látnivalók

Utazási ajánlatok
Mannheim szállás

All Rights Reserved Theme by 404 THEME.