Bordeaux látnivalók

Bordeaux látnivalók

Bordeaux kiváló borvidéki kirándulásokra és rövid városnéző kiruccanásra. A középkori óvárosát a közelmúltban állították helyre, a legkedveltebb nevezetességei a két harangtornya és a harangláb. Végigmehetünk Európa leghosszabb sétálóutcáján, de a Garrone partján remek szabadtéri kávézókat, parkok és kiülős helyeket találhatunk.

Bordeaux a világ egyik legfelkapottabb turista desztinációja, a francia borkultúra jelentős képviselője. A város része a Világörökségnek. A lapos terepviszonyok miatt Bordeaux bejárására legjobb mód a gyaloglás és a kerékpározás, azonban kitűnő villamoshálózata révén a nevezetességek könnyedén megismerhetők. A helyi borokat különböző borutak mentén lehet felfedezni.

Bordeaux legszebb látnivalói

Bordeaux építészetét nagyban befolyásolta a környék talajszerkezete. Ez azt jelenti, hogy habár szőlőtermesztésre kiváló, nem alkalmas arra, hogy nehéz szerkezeteket megtartson. Ez az oka, hogy a Saint Bazilika esetében is a karcsú harangtornyot az épület mellé emelték. Az Akvitán gyöngye néven ismert város középkori óvárosát az eredeti állapothoz hasonlóan újították fel.

Porte Cailhau

A Porte Cailhau a Garonne folyó partján található, és egykor a város főbejárata volt. 1495-ben épült középkori átjárót a városfalak közé építették be, szinte eredeti állapotban maradt meg. Az épületen a gótika és a reneszánsz stílusjegyek egyaránt megfigyelhetők.

Bordeauxi- székesegyház

A katedrális Bordeaux történelmi negyedében áll. Az épület lenyűgöző látványt nyújt a magasan szárnyaló íves tornyaival, a kőből faragott homlokzatával és a harangtornyával. Az eredeti 11. századi templomhajónak csak egy fala maradt meg, a belsejében bonyolult faragású orgona található. A templomban egy vallási tárgyú gyűjtemény is megtekinthető.

Pont de Pierre

A Pont de Pierre az 1800-as években Napóleon parancsára épült, a város legrégebbi hídja. 17 boltozata a császár nevének betűi tiszteletét jelenti. A kőhídra érdemes ellátogatni, nemcsak a városra, de a közelmúltban felújított rakpartra is kiváló a panoráma.

Aquitania Múzeum

Párizson kívül a francia történelem legjelentősebb létesítménye a bordeauxi  Aquitania Múzeum, az őskortól egészen a modern időkig a régió idővonalát mutatja be. Az 1987-ben megnyílt múzeum nevezetes a Lascaux őskori barlangrajzokról, azok egy része tekinthető meg.

Place de la Bourse

Bordeaux impozáns tere a Place de la Bourse, amely az egyik legnépszerűbb helyi látnivaló. A pompás tér 1700 óta a város szimbóluma, egykor a fallal körülvett óváros határát mutatta. Alkotója XV. Lajos építésze, Jacques Gabriel nevéhez fűződik. Három oldalán álló díszes 18. századi épületeket és a teret korlátok választották el a folyótól, a ma Miroir d’Eau sekélyvízű terület mutatja a tér és a folyó közti határvonalat.

Saint Michel-bazilika és a harangtorony

A 15. századi harangtorony kedvelt turisztikai attrakció, amely közvetlen a bájos templomépület mellett magasodik. A karcsú 37 emelet magas toronyba 230 lépcsőfok visz fel, de bámulatos panorámát nyújt a városra. A gótikus stílusú Saint Michel-bazilikában látható a szószék, amely a sárkányölő Szent Mihályt ábrázolja, valamint az értékes, közelmúltban felújított orgona.

Sainte-Catrine rue

A Sainte-Catrine utca nevezetes arról, hogy ez Európa leghosszabb sétálóutcája. A forgalom elől már 1984-óta el van zárva, és igen hangulatos a 2000-es években történt felújítása miatt. A történelmi Galerie Bordelaise üzletközpont bejárata az északi végében található. Az út közepén lévő tér a Place Saint-Project igen népszerű találkozási pont. A sétálóúton számos kávézó, étterem, butik, emellett a nagy francia üzletláncok is találhatók.

Porte de la Grosse Cloche

A Porte de la Grosse Cloche egyike Bordeaux megmaradt középkori kapujának, nevét a központi tornyát elfoglaló nagy harangról kapta. A korábbi 13. századi kapu maradványa fölé épített harangláb a 15. századból származik. Az óriás harang – Armande-Louise évente hat alkalommal szólal meg, olyan nevezetes események, mint a Bastille ostroma emlékére. Az átjárója egykor börtönként működött, és vezetett túra keretében a Hotel du Lion d’Or nevű kazamatába lehet eljutni.

További kirándulási ötletek Franciaországban

Avignon
Párizsi városlátogatás
További utazási ötletek
Aachen

All Rights Reserved Theme by 404 THEME.